Se on löytynyt! Koti Ihana 60 vuotta vanha vaaleansininen rintamamiestalo. Ja pihasauna.  Ja verstashuone. Ja huvittelumaja. Ja leikkimökki. Ja puutarhavaja. Ja lautalattiat. Ja kylpyamme. Ja iso vaatehuone. Ja omenapuita. Ja marjapensaita. Ja kukkia. Ja mustikoita. Ja vadelmia. Ja kiviaitaa.  Ja kalliota. Ja nurmikkoa. Ja pihalla vieraileva siili.

Kodissa on asuttu nyt kuukauden verran ja vieläkin on paikkojen tutkiminen kesken, ja remontti. Tosin jälkimmäinen ei valmistukaan varmaan ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen, jos koskaan ;) Talossa on onneksi kaikki mittavat ja tylsät putki- sähkö- ja kattoremontit tehty, ja lisäsiipikin rakennettu muutama vuosi sitten, mutta sisäpinnoissa riittää rapsuttelua.

Aloitimme urakan heti avaimet käteen saatuamme purkamalla vanhan keittiön kokonaan pois. Keittiötä ei onneksi ollut remontoitu muutamaan vuosikymmeneen, joten ei tuottanut tuskaa luopua vanhoista marmorikuviolaminaattitasoista, männynvärisistä puolipaneeleista ja lattialaminaatin näköisistä pyökinvärisistä kattolevyistä.

Kuva Etuovesta

Laminaatin näköisen katon alta paljastui valkoiset haltex-neliölevyt. Kun nekin revittiin pois, alla oli iloinen yllätys, alkuperäinen 50-luvun paneelikatto.

Katto oli tummanruskeaksi petsattu ja täynnä nauloja. Naulojen repiminen, reikien pakkelointi sekä kerros tartuntamaalia ja pari kerrosta valkoista kattomaalia tekivät ihmeitä.

Eteisen, keittiön, ruokahuoneen ja olohuoneen lakattu mäntylattia muistutti lähinnä koulun jummppasalia, joten päätimme hiotuttaa ja maalata kaikkien neljän huoneen lattiat ennen kuin kannamme mitään huonekaluja talon vanhalle puolelle. Lattian kävi hiomassa Turun Parkettityöt. Valitsimme kyseisen firman alunperin edullisen hinnan ja heidän sivuillaan olleiden hyvien referenssikuvien perusteella. Kysyimme tarjousta kolmesta paikasta, ja hintaerot olivat huikeita. Yhdessä paikassa lattian hionnasta olisi veloitettu kaksinkertainen hinta ja toisessa jopa kolminkertainen. Turun parkettitöillä oli kyllä mainio hinta-laatusuhde, sillä sekä palvelu että työnjälki olivat ensiluokkaisia.

Hionnan jälkeen pohjamaalasin lattian kerran ja pintamaalasin kolmeen kertaan Betolux Akvalla, sävynä sinertävän harmaa K498 Valkama.

Nyt kun lattia on valmis, voidaan alkaa rakentaa uutta keittiötä alusta, seinistä lähtien. Uusi keittiö tulee noudattelemaan aika pitkälti aiempia haaveitani, paitsi että siitä tulee vieläkin kivempi ;) Mutta siitä lisää myöhemmin.