Kun me oltiin pieniä, mummolassa oli ihania lautasia, joissa oli vaaleanpunaisia ruusuja. Mummi kertoi aikoinaan, että me ei siskon kanssa suostuttu muilta lautasilta syömäänkään kuin niiltä ihanilta. Taisi olla jo silloin ajatus kirkkenemässä, että turha käyttää tavis-astioita, jos kaapissa on hienojakin :)

Jokin aika sitten bongasin Eurokirppiksellä niitä samaisia ihania lautasia. Koko tusinasta pyydettiin 50 euroa. Hinta ei ollut ollenkaan paha, sillä lautaset olivat yhtä lukuunottamatta priima-kunnossa. Yhdessä oli reunassa kolhu. Sain lautaspinon kuitenkin tingattua 40 euroon, eli ehjille 11 lautaselle jäi hintaa 3,64€/kpl. Yksi kappale minulla olikin jo ennestään, niitä mummolan alkuperäisiä. Se täydentää tusinan. Lautaset on leimattu Arabian vuosina 1949-1964 käyttämällä vientileimalla.


Samaisena onnekkaana lautashankintapäivänä löytyi Majakasta vielä samoilla ruusukuvilla koristeltu Arabian pikkulautanen 3 €:n hintaan. Se on leiman mukaan ajalta 1964-1971.


Kävimme viime viikolla vielä yhdellä ruokiksella ratsaamassa Turun uuden Sinisen kirppiksen, joka valitettavasti korkealla hintatasollaan ja tyhjyyttään ammottavilla pöydillään tuotti pienoisen pettymyksen. Mutta hyvään kirppiskokemukseen tarvitaan vain yksi löytö, ja tälläkertaa se oli kolmen tsekkoslovakialaisen kulhon sarja 5 €:lla. Bongasin tutut ruusut hyllystä heti.



Kulhojen pohjassa lukee Ditmar Urbah, Made in Czechoslovakia. Pikainen goggelointi paljasti leiman olevan ymmärtääkseni ajalta 1919-1938.


Kyllä nyt on ruusuista kerrakseen :)


Näin viimeksi Krookilassa myös saman sarjan tarjoiluvateja, ne ja matalat lautaset mahtuisivat vielä ruokahuoneen uuteenvanhaan astiasenkkiin, josta lisää tuonnempana...


Kuva: Krookila